kunstmeer.punt.nl
Categorieën
Kuntmeer info
Kunstmeer is opgericht in 2006 en sinds 2008 actief in de huidige samenstelling.  Tot medio 2012 werd de groep begeleid en gestuurd door beeldend kunstenaar Marlies Verda. Vanaf september 2012 gaat Kunstmeer zelfstandig verder. Het doel is de beleving van kunst te ontwikkelen en elkaar te stimuleren. De groep onderneemt allerlei activiteiten die met kunst samenhangen.
  
Kunstmeer bestaat uit:    
 
 
 
 
Willeke
 
Petra
 

Programma 2013-2014:

1 nov 2013 
lezing Kandinsky, Expressionisme
29 nov 2013 
bezoek expositie Würth: Step outside
6 dec 2013 
workshop A la Kandinsky
17 jan 2014 
workshop Structuren bij Thea Cesar
8 febr 2014 
houtbewerking bij Doeboerderij De Vergulde Hand
14 mrt 2014 
voorbereiden expo cultuurfabriek, schilderen en werk bespreken
3 april 2014 
THeaterbezoek, Smell of Bliss LeineRoebana dans, klassieke muziek of I is an other Arno Schuitemaker, Dans. 
16 mei 2014 
inrichten expositie te Oosteind
17-18 mei 2014 
cultuurfabriek expositie te Oosteind
4 juli 2014 
afsluiting seizoen Maria Labyrinth in Wernhout en eetcafé Kandinsky in Waalwijk
 

 
 
 

recente reacties
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste artikelen

Kunstmeer wil via deze weg iedereen een goed en creatief 2014 toewensen!
Ter afsluiting van 2013 een citaat van Kandinsky:

“Alle middelen zijn heilig als ze innerlijk noodzakelijk zijn. Alle middelen zijn zondig als ze niet stammen uit de bron van de innerlijke noodzaak”

    
                              Annelies                   Willeke                      Petra                        Elien                  Lineke

Reacties

Het subthema van dit Kunstmeer-seizoen is: van landschap naar compositie. We verdiepen ons in het expressionisme en in Kandinsky, de grondlegger van de abstracte kunst. De workshop à la Kandinsky van Marianne Geerts in Den Hout sloot hier dus mooi op aan.Van Kunstmeer deden Petra, Elien, Annelies en Lineke mee, Suzanne en Gerrie sloten ook aan bij onze groep.

We hebben eerst wat oefeningen gedaan met kleuren en vormen en dit bij elkaar gebracht in een persoonlijke compositie. Een abstract kunstwerk lijkt soms een willekeurige verzameling vormen en kleuren. Marianne liet ons ervaren dat er een persoonlijke innerlijke noodzaak ten grondslag ligt aan de keuzes die je maakt bij het schilderen. De begrippen verhoudingen en relaties zijn hier belangrijk. Als dit ‘klopt’ wordt je ziel in beroering gebracht.

Allemaal leverden we strijd op het papier: het was zo'n andere manier van werken dan we gewend zijn! Je kunt onze ervaringen lezen en zien op de website van Marianne Geerts. Onder onze resultaten:Reacties

Kunstmeer bezocht kunstlocatie Würth in den Bosch voor de expositie Step Outside. Hier is kunst te zien van kunstenaars met een geestelijke handicap. Juist deze mensen zijn puur in hun expressie. We hebben prachtige kunstwerken gezien, tekeningen, schilderijen en ook ruimtelijk werk. Het bezoek heeft ons geïnspireerd en paste ook weer mooi binnen ons thema: 'de kracht van het beeld moet het doen!'

 

uit de folder:

“Aan het begin van de twintigste eeuw was een groep van avant-gardistische kunstenaars op zoek naar nieuwe creatieve vormen van expressie. Zij vonden dit onder andere in de kunst vervaardigd door mensen met lichamelijke en geestelijke beperkingen.

Dubuffet verbond aan deze kunst de term Art Brut. Hij is de sleutelfiguur tussen deze avant-gardistische kunstenaars en de kunstenaars met een beperking, die zich niet leken te houden aan zogenaamd bestaande

wetten.” Meer hierover op de site van de kunstlocatie Würth.

 

Dame van Mucha door Piet Schopping (Alfons Mucha, geboren in Moravië, het huidige Tsjechië. zijn werken zijn onlosmakelijk verbonden met de Jugendstil)

Reacties
Elien en Willeke hebbe afgelopen vrijdag een workshop georganiseerd over de Russische kunstenaar Wassily Kandinsky (1866-1944), o.a bekend door de kunstenaarsvereniging "Der Blaue Reiter". Er werd een presentatie gegeven waarbij zijn leven belicht werd a.h.v. foto's over zijn werk. Voor meer info over Kandinsky, zie deze website.
 
 
Daarna een opdracht waarbij we ons lieten inspireren door werken van Kandinsky. Een A4 papier werd verdeeld in 6 vlakken. Op elk van de vlakken werd door ons iets getekend met stift. Daarna werd het papier  doorgegeven. Het papier werd zo gevouwen dat de volgende niet kon zien wat de voorganger had getekend.  Al met al heeft deze opdracht de bedoeling dat we zelf aan de slag gaan op onze eigen manier met deze kunstenaar en waar hij voor stond. Zie onder het resultaat, dat op een ludieke wijze ingelijst wordt en tentoon wordt gesteld tijdens het weekend van de Cultuurfabriek, 26 e 27 april 2014 te Oosteind / Oosterhout.
 

Reacties (5)

Afgelopen april heeft Kunstmeer de voorstelling Lithium bezocht in het Chassé theater Breda, zie ook  dit log hierover. Even een reminder:

De uit Kroatië afkomstige Andrea Božic maakte Lithium rondom twee dominante stemmingen die volgens haar kenmerkend zijn voor onze moderne samenleving: ‘mania’ en ‘melancholia’. In de combinatie van de twee: Melanchomania, ontstaat er een ruimte waarin de energie stroomt en de sfeer continu verschuift. Lithium is een minimale performance met spectaculaire onderbrekingen; een levend organisme dat voortdurend transformeert.
Lithium: bezoek hier de website van Andrea Božic met duidelijke foto's en een samenvattende beeldopname die een goede indruk geeft van de sfeer van dit stuk.

De eerste bijeenkomst van Kunstmeer dit seizoen begon met koffie en gebak (dank aan Willeke), het doorpraten van onze activiteiten voor komend jaar én een opdracht bedacht door Willeke, geïnspireerd op de  voorstelling Lithium.
er werd een vlakverdeling, een lijnverdeling gemaakt op aquarel papier. De vlakken werden ingekleurd met aquarelverf. Uit tijdschriften hebben we mensfiguren gescheurd. Deze zijn vervolgens op  de ondergrond geplakt om er daarna overheen te schilderen. Onder een indruk. De werken zijn niet af, ieder voor zich moet er nog op doorwerken thuis. aangezien aquarelverf niet dekkend is, wordt er verder gewerkt met acrylverf, pastelkrijt , oliepastels of desgewenst met ander materiaal. T.z.t. worden deze werken ook weer getoond hier. 

De resultaten tot nu toe:


Reacties

Op 14 en 15 september exposeert Petra van der Veeken - van Meer en kunnen belangstellenden een kijkje nemen in haar atelier aan huis, Valkenbergstraat 30 te Made.  Petra werkt vooral vanuit haar gevoel dat wordt beïnvloed door het dagelijks leven, muziek, gedichten of de natuur. Haar schilderijen zet ze spontaan op, ogenschijnlijk zonder al te veel na te denken over het eindresultaat. Petra zoekt het experiment. Dat is  te zien in haar schilderijen en ook in haar ruimtelijke werk: beelden, glas in lood en glasmozaïek.  Bij mooi weer is de expositie ook in de tuin. De openingstijden zijn zaterdag en zondag 14 en 15 september van 11-17 uur.

 

Reacties (2)

boven: glas- en tapijtkunst (tapijt 200 x 400 cm.)

Petra en Lineke bezochten het Noord Brabants Museum in den Bosch voor de expositie van Marc Mulders (Tilburg 1958). Deze beeldend kunstenaar is 30 jaar actief, niet alleen in de schilderkunst, maar ook in het beschilderen van glas en het ontwerpen van tapijten. Deze expositie toont een overzicht van zijn werk in de afgelopen 30 jaar.


boven: bloemen schilderij in olieverf

Kiik op de link naar de weblog van Lineke om meer te zien over deze interessante tentoonstelling die nog tot 21 september 2013 te bezoeken is.

 

Reacties

Op 24 mei bezocht Kunstmeer het Museum voor hedendaagse Aboriginal kunst aan de Oudegracht in hartje Utrecht. Naast de vaste collectie was de tentoonstelling Storytellers te zien. 

De oorspronkelijke bewoners van Australië kennen een rijke traditie in het overbrengen van verhalen. Omdat schrift niet voorkomt in hun cultuur, zijn de verhalen voor Aboriginal gemeenschappen van groot belang. Het is een manier om kennis en waarden over te dragen van generatie op generatie maar ook een bron van vermaak. De verhalen werden met symbolen weergegeven op rotsen, in zand en op het lichaam met oker, houtskool en klei.

 

Nadat we de film over de oorspring van de Aboriginal kunst hebben gezien zijn we eerst aan de slag gegaan met een ‘emmer’ vol traditionele symbolen die de Aboriginal kunst kenmerken.

In de 70-er jaren maakten de Aboriginals kennis met canvas en acrylverf. Waren eerdere kunstwerken vergankelijk, nu kregen ze een langer leven. Maar ze behouden hun mythologische waarde of kunnen ze worden gelezen als een kaart van een specifieke plek of gebied. De lijnen laten symbolen zien uit de Aboriginal cultuur.  Cirkels zijn bijvoorbeeld bronnen, golvende brede lijnen water, smalle lijnen rook. Als je er zo naar kijkt ontvouwt zich een boeiend landschap van kleuren.


In Storytellers worden aan de hand van prachtige kunstwerken op doek en boombast vijf verhalen uit de Aboriginal cultuur verteld. Droomverhalen zoals dat van de Clan van de Wilde Honing en machtige voorouderlijke wezens als de Regenboogslang. Veel van de werken zijn op materialen zoals boombast in natuurlijke kleuren maar er zijn ook kleurrijke kunstwerken met acrylverf op doek geschilderd.

David Malangi - Gurrmirringu Funeral Scene, ca. 1997, natuurlijke okerpigmenten op boombast 125 x 70 cm

David Malangi - King Brown Snake, 69 x 100cm, acrylverf op papier


Nellie Stewart, Minyma Kutjara, 2010 - 190 x 190 cm, acrylverf op doek

Het bezoek aan Utrecht was tevens de afsluiting van het Kunstmeerseizoen 2012 - 2013. Het heeft ons weer geïnspireerd en op nieuwe ideeën gebracht die we gaan toepassen in ons nieuwe seizoen 2013 - 2014.  Jammer dat Annelies verhinderd was, gelukkig heeft ze het museum al eerder bezocht en kunnen we onze ervaringen met haar delen.Reacties (4)

Vrijdag 26 april is Kunstmeer naar de uitvoering Lithium geweest in het Chassé Theater. Het was een voorstelling in een ruimte van lijnen, licht en geluid met 3-D effecten. De dansers waren onderdeel van die ruimte en er vond een onzichtbare maar toch tastbare uitwisseling plaats tussen de lichamen. Als de polen van een batterij, ook op afstand blijven ze verbonden met elkaar.

Het alkali-metaal lithium is hier als metafoor gebruikt: het is enerzijds grondstof voor batterijen (= energieproductie) maar het wordt ook gebruikt voor medicijnen die gemoedstoestanden stabiliseren.

De uit Kroatië afkomstige Andrea Božic maakte Lithium rondom twee dominante stemmingen die volgens haar kenmerkend zijn voor onze moderne samenleving: ‘mania’ en ‘melancholia’. In de combinatie van de twee: Melanchomania, ontstaat er een ruimte waarin de energie stroomt en de sfeer continu verschuift. Lithium is minimalistisch met spectaculaire onderbrekingen; een levend organisme dat voortdurend transformeert. Het ritme van de dansers, de muziek en de 3D lichtbeelden brachten je in een totaal andere belevingswereld.

Deze voorstelling geeft ons toch weer inspiratie waar we mee aan de slag kunnen. En dat was ook  de bedoeling. Daarna  nog een drankje in het Chassé cafe en dat was, met Marlies er bij, echt gezellig.

Reacties

Op zaterdag 20 en zondag 21 april is er een expositie in de Lambertuskerk in Raamsdonk. Het is een gevarieeerde tentoonstelling met schilderijen, collages, beelden van brons en keramiek, sieraden-kunst en zelfs kunst uit Rusland. Alle informatie hierover vind je op de weblog raakvlak.punt.nl van Lineke van der Maas. Zij is één van de zeven exposanten.
De sfeervolle Lambertuskerk in Raamsdonk, stamt uit de 12e eeuw en is ook het bezichtigen waard.

Reacties
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl